Ang. Dokumentet "Logga användare"...

PHPportalen Forum Index » PHPportalenWiki
Lägg ett bokmärke på hela tråden
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget
Visa föregående ämne :: Visa nästa ämne  
Startad av: Meddelande
nicmar



Medlem i: 5610 dagar

Status: Offline



#118664
Inlägg Skrivet: 2004-01-09 09:16      Ämne: Ang. Dokumentet "Logga användare"... Citera

Jag måste bara fråga angående detta:

Citat:
Nu undrar säkert de flesta varför jag hade både en DATE och en TIMESTAMP.
Det är för att man ska kunna sortera lättare i statistiken, men endå ha ett bra sätt att kolla säkerheten på.



Varför kollar man säkerheten med detta? En timestamp räcker väl i alla avseenden och kan anpassas till vilket format som helst med date()-funktionen..?

Bra artikel annars Smile
 
Till toppen på sidan
Visa användarprofil Skicka privat meddelande
MangeB



Medlem i: 5857 dagar
Från: Stockholm
Status: Offline



#118897
Inlägg Skrivet: 2004-01-09 16:20      Ämne: Citera

Jag skrev den artikeln för länge sen och jag kunde inte då (och inte nu heller) använda TIMESTAMPs inom SQL.
Jag kan göra det med PHP, men man ska ju kunna se datan med hjälp av SQL (som du såg i artikeln).
Du får gjärna ändra om du känner för det; det är ju det som är meningen med en Wiki.

Tack för kommentaren annars... Trodde inte ens nån hade sett den eftersom att jag alldrig fått någon som helst kommentar och det var ju länge sen nu. Smile
 

_________________
01001110 01110101 00100000 01110110 01100001 01110010 00100000 01100100 01110101 00100000 01100100 01110101 01101011 01110100 01101001 01100111 00101110 00100000 00111010 00101101 00101001
Till toppen på sidan
Visa användarprofil Skicka privat meddelande ICQ-nummer
nicmar



Medlem i: 5610 dagar

Status: Offline



#120233
Inlägg Skrivet: 2004-01-12 20:12      Ämne: Citera

Hehe jodå, visst har jag sett den.. tänkte faktiskt göra en loggfunktion o då e det intressant att se hur andra gjort.. jag kan inte heller använda timestamp i sql så jag sparar det med php som en varchar(20) o det funkar ju Smile

Sen är det enkelt att mecka det med php.. men jag tror sql döljer många funktioner som man skulle ha nytta av..
 
Till toppen på sidan
Visa användarprofil Skicka privat meddelande
MangeB



Medlem i: 5857 dagar
Från: Stockholm
Status: Offline



#121012
Inlägg Skrivet: 2004-01-14 17:17      Ämne: Citera

nicmar skrev:
...använda timestamp i sql så jag sparar det med php som en varchar(20) o det funkar ju Smile


Då går det väl inte att sortera efter datum, år m.m... Confused
 

_________________
01001110 01110101 00100000 01110110 01100001 01110010 00100000 01100100 01110101 00100000 01100100 01110101 01101011 01110100 01101001 01100111 00101110 00100000 00111010 00101101 00101001
Till toppen på sidan
Visa användarprofil Skicka privat meddelande ICQ-nummer
Malte
in memoriam 1



Medlem i: 6184 dagar
Från: Tingsryd
Status: Offline



#121218
Inlägg Skrivet: 2004-01-14 23:13      Ämne: Citera

Det är skillnad på timestamp i PHP och TIMESTAMP i MySQL.

PHP använder i date-funktionen unix_timestamp, vilket är antalet sekunder som gått sedan 1/1 1970 kl 00:00:00 GMT.

MySQL:s TIMESTAMP är datum/tid i formatet YYYYMMDDHHMMSS eller motsvarande date-funktionens format 'YmdHis'.

För att formatera TIMESTAMP och DATETIME från databasen ta en kolla på www.mysql.com och gör en sökning efter DATE_FORMAT.
 

_________________
Funktion är vackert
Till toppen på sidan
Visa användarprofil Besök användarens hemsida
nicmar



Medlem i: 5610 dagar

Status: Offline



#121356
Inlägg Skrivet: 2004-01-15 10:29      Ämne: Citera

Men det är väl klart man kan sortera efter datum om man sparar en unix_timestamp via time() i en varchar?

Kan man inte göra så här tex:
$tid1 = strtotime("2004-01-01");
$tid2 = strtotime("2004-12-31");

WHERE datum > $tid1 AND datum < $tid2


Men man kan kanske göra andra saker om man sparar det som timestamp.. men som sagt, jag är fortfarande ganska osäker på alla möjligheter i mysql..
 
Till toppen på sidan
Visa användarprofil Skicka privat meddelande
Malte
in memoriam 1



Medlem i: 6184 dagar
Från: Tingsryd
Status: Offline



#121447
Inlägg Skrivet: 2004-01-15 13:59      Ämne: Citera

Ska du sortera efter unix_timestamp så ska du lägga det i en kolumn med formatet INT istället för VARCHAR. Då räcker det dessutom med 4 Byte för att lagra, samt att INT är det snabbaste formatet att läsa.

Ser dessutom ingen som helst anledning till att lägga det i VARCHAR då det faktiskt är ett heltal.


Lagrar man heltal i VARCHAR och gör jämförelser så kommer 2 att vara större än 10 eftersom man gör en alfanumerisk jämförelse, på samma sätt som B "är större än" AB.
 

_________________
Funktion är vackert
Till toppen på sidan
Visa användarprofil Besök användarens hemsida
MangeB



Medlem i: 5857 dagar
Från: Stockholm
Status: Offline



#121904
Inlägg Skrivet: 2004-01-16 12:42      Ämne: Citera

nicmar skrev:
$tid1 = strtotime("2004-01-01");
$tid2 = strtotime("2004-12-31");

WHERE datum > $tid1 AND datum < $tid2


Men det där är ju PHP. Jag menar SQL... Wink
 

_________________
01001110 01110101 00100000 01110110 01100001 01110010 00100000 01100100 01110101 00100000 01100100 01110101 01101011 01110100 01101001 01100111 00101110 00100000 00111010 00101101 00101001
Till toppen på sidan
Visa användarprofil Skicka privat meddelande ICQ-nummer
nicmar



Medlem i: 5610 dagar

Status: Offline



#121935
Inlägg Skrivet: 2004-01-16 13:59      Ämne: Citera

Ajfan.. tack för det tipset malte, kan nog bli lite oreda annars.. fast timestamp är iofs aldrig 2.. Smile

Men vilken storlek på INT ska man då ha?

MangeB: Ok, som sagt.. mycket att lära!
 
Till toppen på sidan
Visa användarprofil Skicka privat meddelande
Malte
in memoriam 1



Medlem i: 6184 dagar
Från: Tingsryd
Status: Offline



#121938
Inlägg Skrivet: 2004-01-16 14:06      Ämne: Citera

nicmar skrev:
Men vilken storlek på INT ska man då ha?

En helt vanlig INT passar som handsken för unix_timestamp.
Bägge är på 32 bitar, och är det snabbaste för datorn att hantera.
 

_________________
Funktion är vackert
Till toppen på sidan
Visa användarprofil Besök användarens hemsida
AW



Medlem i: 6113 dagar
Från: Ängelholm
Status: Offline



#134551
Inlägg Skrivet: 2004-02-12 17:41      Ämne: Citera

Finns artikeln att läsa någon annanstans nu när wikin är nere?
 

_________________
[url=rackesbutiken.se]glasräcken[/url] @ Räckesbutiken.se
[url=rekkverkbutikken.no]glassrekkverk[/url] @ Rekkverkbutikken.no
[url=gelaenderbutikken.dk]glasgelænder[/url] @ Gelænderbutikken.dk
[url=kaidekauppa.fi]lassikaide[/url] @ Kaidekauppa.fi
Till toppen på sidan
Visa användarprofil Skicka privat meddelande
Visa tidigare inlägg:   
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget
PHPportalen Forum Index » PHPportalenWiki
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
Du kan inte bifoga filer i detta forum
Du kan inte ladda ner filer från detta forum
Kontakta oss på adressen: info@phpportalen.net
Webbplatsen bygger i grunden på phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Modifieringar har senare gjorts i systemet av PHPportalen
Sid och logotypdesign skapad av Daren Jularic