Trivselregler

För att vi skall ha en bra stämning här på PHPPortalen och för att du skall få ut så mycket som möjligt har vi följande trivselregler och tips på hur man skriver bra inlägg.

Punkterna är ungefärligt listade i ordningen viktigast först.

1. Sök alltid

Använd alltid forumets sökfunktion innan du ställer en ny fråga. Chansen finns ju att någon redan ställt frågan du tänkte ställa och fått den besvarad på ett bra sätt. Då är det onödigt att skapa en ny tråd i ämnet, har du följdfrågor eller frågor direkt relaterade till ursprungsfrågan kanske det passar sig att ta upp den gamla tråden på dagordningen igen istället för att skapa en ny.
Behöver du hjälp att göra bra sökningar finns en guide här:
http://www.phpportalen.net/wiki/index.php?page=S%F6kskolan

2. Skriv tydliga rubriker

Var alltid noga med dina rubriker i trådarna du skapar. Det gör det mycket lättare för dem som surfar i forumen att avgöra om han eller hon kan vara till någon hjälp.

  • Bra rubrik: "Hämta info från annan sida - utan databas?"
  • Dålig rubrik: "Kolla om variabel..."
  • Usel rubrik: "Vad är fel???"

Det är lättare att få hjälp med en bra rubrik än om man bara skriver "Hjälp". Risken är stor att de duktiga kodarna inte ens bryr sig om att titta på din tråd om du inte har en någorlunda rubrik.

Om du angett en dålig rubrik och inte ändrar den på uppmaning av moderator kan tråden låsas, du ombeds i tråden att skicka ett PM till Admin/Moderator med en bättre rubrik. Godkänns rubriken så låses tråden upp och du måste redigera din rubrik till det du föreslog.
Korspostning (att posta samma fråga i flera trådar samtidigt) tillåts inte på PHPportalen, om du skapar en ny tråd med samma problem kan detta resultera i en varning.

3. Stavning och språkvård

Tyvärr verkar det som om Internet gjort oss till riktigt usla stavare och grammatiker. Tänk på följande när du skriver ett inlägg:

  • Skriv inte all din text i en lång mening. Använd punkt och kommatecken för att göra texten mer lättläst (överdriv inte).
  • Stor bokstav efter punkt (ja, det finns faktiskt folk som slarvar med detta)!
  • Skriv inte enbart med stora bokstäver. Vill du förtydliga något finns det bb-kod för det.
  • Använd inte flera utropstecken, frågetecken etc. i rad. Exempelvis: "varför fungerar inte detta???". Ett utropstecken kombinerat med frågetecken är helt ok men låt det alltså inte bli två, tre eller fyra på rad!
  • Tänk på att inte skriva isär alldeles för mycket
  • Läs alltid igenom ditt inlägg efter det att du skrivit det. Fel slinker oftast igenom och då kanske man kan fånga många av dem genom att läsa igenom sitt inlägg. Sen kommer tryckfelsnisse visa sig ändå, men det är ju inte hela världen!
4. Använd kod-taggarna

Klistrar du in mycket kod i ditt inlägg skall du alltid använda kod- taggen [code]. Om det är php-kod du klistrar in kan du med fördel använda [php]-taggen. Då får du dessutom syntaxfärgning på koden.
Vet du inte hur dessa taggar fungerar finns information om det i vår översatta FAQ från phpBB. Sedan skall du aldrig klistra in onödigt mycket kod i en tråd, det blir jobbigt för den som skall hjälpa dig att harva igenom. Klista bara in de kodstycken där problemet ligger (ser du via eventuellt felmeddelande).

5. Besvarade trådar

När du fått din fråga besvarad kan (bör?) du markera tråden som löst genom att klicka på "Rätt svar"-knappen vid det inlägg som besvarade frågan eller löste problemet. Då får tråden en röd bock i forumlistan och en som skummar igenom ett forums trådar kan lätt se att denne inte behöver besöka tråden med syftet att hjälpa dig (personen kan ju givetvis besöka tråden om denne själv söker information om hur man löser problemet i fråga).

Kontakta oss på adressen: info@phpportalen.net
Webbplatsen bygger i grunden på phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Modifieringar har senare gjorts i systemet av PHPportalen
Sid och logotypdesign skapad av Daren Jularic