Installationen i Windows
Innan du börjar programmera i PHP måste du givetvis ha installerat det som krävs för att köra skripten. För att köra de exempel som finns i denna skola krävs tre olika program. Jag kommer i detta kapitel redovisa hur du installerar två av dem, nämligen:

  • Webbservern
  • PHP

Det sista programmet är MySQL som vi ägnar kapitlet MySQL åt.

Webbserver

Det naturliga valet av webbserver då du använder dig av Windows är Internet Information Server (IIS). Detta är Microsofts egen produkt på marknaden och följer med Windows om du kör 2000 Professional eller XP Professional. Hur själva installationen går till kommer jag inte att gå in på här. Anledningen till detta är att det kan variera lite beroende på Windowsversion och jag har inte haft möjligheten att testa olika versioner. Hur som helst så är installationsprocessen mycket enkel, har du någon gång installerat ett program i Windows kommer du känna igen dig. Är IIS inkluderat i din Windowsversion finner du programmet på Windowsskivan. Låt skivan starta automatiskt, klicka på "addons" eller liknande och sök reda på IIS. Starta installationen och följ därefter instruktionerna.

PHP

Du har nu alltså förhoppningsvis en fungerande installation av webbservern IIS, testa detta genom att besöka adressen http://localhost/, det är nu dags att installera samt konfigurera PHP. Utförliga instruktioner finner du i PHP-manualen. Där finner du också alltid aktuell information, installationsinstruktioner kan ändras mellan PHP-versionerna. Här kommer jag dock att ge en sammanfattning som förhoppningsvis kommer att vara fullgod för dig som vill installera PHP i Windowsmiljö.

Du har två olika möjligheter när du installerar PHP tillsammans med IIS. Du kan antingen installera PHP som CGI eller så kan du installera det som en ISAPI-modul. Jag själv har alltid använt mig av CGI-versionen och det är den installationsprocessen som jag kommer att beskriva här. Du kan installera PHP antingen genom ett program som kallas InstallShield eller göra det manuellt. Vi kommer göra det manuellt eftersom jag anser att du då får bättre kunskap om ditt system.

Det första du måste göra är att få tag i en PHP-version. Ladda ner den senaste Windowsbinär-versionen från http://www.php.net/downloads.php. När du laddat ner Zip-filen packar du upp den i C:. Detta skapar en mapp i C: som heter någonting i stil med php-4.3.2 (beroende på PHP-version), döp om denna till mapp till PHP.

Nästa steg i installationsprocessen är att kopiera över PHP's huvud dll-fil till en mapp i Windows där den alltid går att nå. Kopiera över 'C:PHPphp4ts.dll' till någon av katalogerna 'C:winntsystem32', 'C:winnt40system32' eller 'C:windowssystem32'. Anledningen till att jag nämner tre olika katalognamn är att de kallas olika i Windowsversionerna. Om du använder dig av NTFS som filsystem måste du också se till så att användaren som kör PHP har de korrekta rättigheterna till denna dll-fil.

När du gjort detta går du vidare genom att kopiera över filen 'php.ini-optimized' till någon av katalogerna 'C:winnt', 'C:winnt40' eller 'C:windows', återigen beroende på vilken Windows-version du använder. Öppna filen i en textredigerare, t.ex. Notepad och sök upp raden:

Citat:
extension_dir = ./

Byt ut denna rad mot:

Citat:
extension_dir = "C:PHPextensions"

Leta nu upp raden

Citat:
doc_root =

Byt ut denna mot en rad där du specificerar din webbservers webbroot. I min php.ini ser raden ut som följer:

Citat:
doc_root = "D:wwwroot"

Jag har alltså en mapp i min D-partition som heter wwwroot och där lägger jag alla mina PHP-skripts. Döp nu om 'php.ini-optimized' till 'php.ini'. Nu är konfigureringen av själva PHP avklarad, dags att konfigurera IIS så den förstår hur PHP-filer skall hanteras. Detta förklaras bäst genom en beskrivning i fem steg;

  1. Öppna 'Internet Information Service' som du finner under 'Start->Settings->Control Panel->Administrative Tools'.
  2. Högerklicka på din webbserver, alltså "Default Web Server".
  3. Under 'Home Directory', 'Virtual Directory' eller 'Directory' (beroende på Windows-version), klicka på 'Configuration' knappen och sedan på fliken 'App Mappings'.
  4. Klicka på 'Add'. I 'Executable' rutan skriver du in 'C:PHPphp.exe'.
  5. I 'Extension' rutan skriver du in det filtillägg som du vill associera till PHP. 'Method exclusions' lämnar du tomt och 'Script engine' boxen kryssar du i. Jag föreslår att du associerar filtillägget '.php' med PHP. Fler filtillägg behövs egentligen inte, kör du riktigt gamla filer kan det vara värt och lägga till filtillägget '.php3' då det var praxis i PHP3.

Så, äntligen, nu har du en installation av IIS som hanterar PHP-filer. För att kontrollera att allt gått som det skall skapar du följande fil i Notepad eller liknande program.

Exempel

PHP:
1:
<?php 
2:
phpinfo(); 
3:
?>

Spara den i din webbrot och döp den till 'phpinfo.php'. Öppna ett webbläsarfönster och gå till adressen http://localhost/phpinfo.php. Om allt fungerar som det skall möts du nu av en sida som presenterar en mängd information om just din PHP-installation.

Fungerar det inte som det är tänkt är den bästa källan då du felsöker givetvis PHP-manualen på PHP.net. Kontakta också Fredrik Johansson på PHPportalen, det kan givetvis hända att någonting är fel i skolan. Du når mig på adressen Fredrik@phpportalen.net.

Det är en sak som är viktig att veta under resten av skolan. Döp alltid dina filer med ett filtillägg som din webbserver känner igen som PHP-filer. Se till att din utvecklingsmiljö visar hela filnamn och inte döljer vissa filtillägg. Tänk också på att innesluta din kod inom PHP-taggar, alltså .

Nu börjar vi på allvar genom att i nästa kapitel gå igenom variabler och konstanter. Lycka till i ditt fortsatta PHP-programmerande!
Kapitel 3 av 8
[ 1 2 3 4 5 6 7 8 ]
Välkommen Anonymous
Logga in
Registrera
Snabblänkar
Markera alla forum som lästa
Skriptarkivet [86 av 97]
Visa nya inlägg
Visa dina inlägg
Visa obesvarade huvudinlägg
Läs vår skola
  Introduktion
  Programmera i webbmiljö
  Installationen i Windows
  Variabler och konstanter
  Vektorer
  Operatorer
  Villkorssatser
  Slingor
Statistik
Registrerade medlemmar: 19857
Inlägg totalt: 719957
Senaste medlem: situsslot
Online
Besökare just nu: 28,
0 registrerade,
0 dolda och
28 gäster
Besökare som mest var 1515 den 2020-11-01 00:02

Våra medlemmar
Inloggade medlemmar
Bra att veta
Förhållningsregler
Trivselregler
phpBB-FAQ
För dig som vill länka
Kontakta oss på adressen: info@phpportalen.net
Webbplatsen bygger i grunden på phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Modifieringar har senare gjorts i systemet av PHPportalen
Sid och logotypdesign skapad av Daren Jularic