Introduktion av MVC i PHP

Introduktion av MVC i PHP

Nedan följer en kort introduktion till objekt orienterad programmering i PHP5 med MVC som design modell. OOP är inget som kommer att förklaras utan detta handlar om att lära sig använda MVC som design modell.
Dock används OOP PHP5 i exemplet. Läsaren bör ha någorlunda kunskap inom OOP för att fullt förstå syftet med modellen.

Vad är MVC?

MVC står för Model View Controller och är en designmetod som används inom systemutveckling. Den grundläggande tanken med MVC är att separera funktionalitet från designen och sedan sedan styra dessa med hjälp av en annan komponent. I MVC heter de olika komponenterna Model, View och Controller, där i stora drag Model sköter uträkningar, View sköter design och Controller sköter kopplingen mellan dom.

Det finns olika sätt att använda MVC men principen att skilja på funktionalitet och design är densamma. Här förklaras den förmodligen vanligaste metoden.
Att designa sina hemsidor med MVC ger en bra struktur där det är enkelt att göra ändringar utan att ställa till det i andra delar. "Divide and conquer" är ett uppskattat sätt att programmera på som passar bra in på MVC modellen. Med det menar man att man enklare löser ett stort problem genom att dela upp det i många små och mindre problem.

Flödesschema

En kort förklaring av hur ett förlopp kan se ut kommer nu att demonstreras. Senare kommer samma förlopp att demonstreras men då mer grundligt och med ett exempel till grund.
Det första som händer är att Controller får information om att något har hänt. Det kan tex. vara en knapptryckning. Controller säger då till Model att göra beräkningar med ny data som skickas med från Controller. Model gör sina beräkningar och sparar datan. När Modell är klar med beräkningarna kommer Controller säga till View att uppdatera sig. Hur View ser ut beror på den information som hämtas från Modell. Med andra ord om Modell på order av Controller uppdaterar sina värden kommer då också designen att ändras när View hämtar den nya datan.
Lägg märke till att Model inte har någon som helst kunskap om View eller Controller. Allt Model gör är att utföra beräkningar och lagra resultaten.

Sida 1 av 5
[ 1 2 3 4 5 ]
Välkommen Anonymous
Logga in
Registrera
Snabblänkar
Markera alla forum som lästa
Skriptarkivet [86 av 97]
Visa nya inlägg
Visa dina inlägg
Visa obesvarade huvudinlägg
Läs vår skola
  Introduktion
  Programmera i webbmiljö
  Installationen i Windows
  Variabler och konstanter
  Vektorer
  Operatorer
  Villkorssatser
  Slingor
Statistik
Registrerade medlemmar: 19857
Inlägg totalt: 719957
Senaste medlem: situsslot
Online
Besökare just nu: 29,
0 registrerade,
0 dolda och
29 gäster
Besökare som mest var 1515 den 2020-11-01 00:02

Våra medlemmar
Inloggade medlemmar
Bra att veta
Förhållningsregler
Trivselregler
phpBB-FAQ
För dig som vill länka
Kontakta oss på adressen: info@phpportalen.net
Webbplatsen bygger i grunden på phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Modifieringar har senare gjorts i systemet av PHPportalen
Sid och logotypdesign skapad av Daren Jularic